Barkácshobbiból vállalkozás

faipari kisüzem
A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

__________________

Ahogy már korábbi cikkeinkben bemutattuk, az asztalosság hobbiból is igen magas szinten űzhető, ennek minden feltétele adott már Magyarországon.

A barkácsáruházak mindenki számára elérhető távolságban vannak, ha nem lennének megfelelő kisboltok a közelben. Az áruválaszték is több mint kielégítő, a jobb minőségi eszközök, alapanyagok is megtalálhatóak az olcsóbb és sokszor gyengébb minőségűeket.

A barkácsáruházak abban is sok segítséget nyújtanak, hogy egyénileg meg tudják oldani a feladatokat akár már a kezdők is. Ismertető szórólapokkal nyújtanak szakmai segítséget a különböző szakfeladatok tekintetében. Ha még ez is kevésnek bizonyulna, az interneten keringő hosszabb-rövidebb szakfilmek tudnak még további gyakorlati ismereteket nyújtani. Az idegen nyelvű filmek is elég jól használhatóak, a vizuális információk is elegek tudnak lenni egy nem kezdő hobbista számára.

Amennyiben vállalkozásra adnánk a fejünket, mindenképpen érdemes egy ezen a területen OKJ-s szakképesítést (OKJ szám: 34 543 02) szerezni. Ezen bizonyítvány alapján nemzetközi bizonyítvány (ERUOPASS) is igényelhető. A képzés feltétele alapfokú iskolai végzettség (8. osztályos általános iskola) és egészségügyi alkalmasság. A képzés két féléves, melynek során elsajátítják a következő ismereteket: alapvető tömörfa megmunkálása, asztalosipari szerelés, asztalosipari termékek gyártása, biztonságos munkavégzés, gépkezelés, gyártás-előkészítési feladatok, foglalkoztatási ismeretek, munkahelyi egészség és biztonság. A gyakorlati ismeretek megszerzése heti egy délutánon biztosított.

Részletfizetési kedvezményt a továbbképző központok rendszerint biztosítanak. Ez havi kamatmentes részletfizetési lehetőségben szokott kifejeződni. Álláskeresők (munkanélküliek) kormányhivatal igazolása mellett kedvezményre is számíthatnak.

Létezik vizsgagarancia is, amely azt jelenti, hogy a sikertelen vizsgát követően továbbra is járhat térítésmentesen az illető képzésre az újabb, immáron remélhetőleg sikeres vizsga letétele érdekében.

A képzés elvégzését követően a legpraktikusabb KATA adózás mellett egyéni vállalkozóként elkezdeni a vállalkozásunkat. Meglévő munkaviszony mellett ez havi 25.000.- Ft fix adóterhet jelent, munkaviszony hiányában pedig havi 50.000.- Ft fix adóteherről beszélhetünk. Meglátásunk szerint kezdetben nem érdemes bonyolultabb cégformációban gondolkodni. A megrendelések megfelelő nagyságrendjének elérése és stabilizálódása esetén viszonyt már van létjogosultsága átgondolni egy másik cégforma indokoltságát.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)