Bútorrestaurálás

Gyakorló Műhely faipari kisüzem
A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

Az új bútorok készítése mellett manapság teljesen szokványos megkeresés egy asztalos számára, hogy régi, akár antik bútor restaurálását kéri az megrendelő. Bár ez utóbbit illetően behatóbb szakmai tapasztalatokkal és technikai tudással kell rendelkezni, de elkezdeni sohasem késő az ezzel való ismerkedést.

A „Mosolyalkotóház” elképzelései között szerepel az is, hogy a szakemberek számára e téren is megfelelő tudásbázist biztosítsunk.

Tapasztalat azt mutatja, érdemes első darabként egy székkel kezdeni a restaurálással való ismerkedést. A munkadarab szétszerelése és a kárpit eltávolítása után festett felület (pl. olajfesték) esetén festékmaratót használunk a régi festék eltávolításához. Előfordulhat, hogy többször is fel kell hordanunk a festékmaratót, de fontos, hogy csak vékony rétegben tegyük ezt minden alkalommal. Spaklival finoman eltávolítjuk a feloldott festékréteget, majd csiszolással tökéletesítjük a festék eltávolítását és a felület simítását durvább, majd finomabb csiszolópapírral. A portalanítást követően olajviasz impregnáló alapozót hordunk fel, melyet fél óra múltán átpolírozunk. E ponton tudjuk a felületet esetleg igény és elképzelés szerint antikolni. Ezzel véget is ér a munkadarab asztalos-szempontú felújítása, a száradás után az új kárpit feltétele után már csak az összeszerelés következik.

A komolyabb antik bútorok restaurálás azért ennél bonyolultabb folyamat, hosszabb előkészítést igényel. Mindenképpen érdemes a későbbi reklamáció elkerülése érdemében állapotleírást készíteni, leírni az alkalmazni kívánt lehetőleg korhű technológiai feladatokat, vegyszereket, vizuális igényeket. Már ekkor ügyelni kell arra, hogy az esetleges hibák másolattal történő kijavítása után a később talán előkerülő hiányzó darab beilleszthető legyen. Ezen a ponton lehet még döntést hozni a megrendelővel közösen arról, hogy új elemeket kapjon-e a munkadarab vagy az eredetiségen van a fő hangsúly. Az eredeti állapothoz való visszatérés igénye csak a XIX. sz. során került előtérbe, korábban ez nem volt döntő szempont. Múzeumi megrendelés esetén arra is számítani kell, hogy láthatóvá kell tenni az eredeti és az új részeket. A restaurálás értékcsökkentő és értéknövelő is tud lenni, attól függően ki mire helyezi a hangsúlyt. A legszigorúbb álláspont szerint a munkatárgy max. 20%-os, viszonylag lényegtelen, kevésbé látható részekre kiterjedő corpusjavítás esetén lehet még a régiség jelleget kijelenteni. Az megengedőbbek szerint még a 30% is elfogadható. Nyilvánvalóan az elhasználódás és ezért a javítás mértéke függ a munkatárgy használati funkciójától és korától.

A legnagyobb figyelmet a pótláson túl a felületkezelésre kell fordítanunk, mert ez befolyásolja legnagyobb mértékben a bútor igényes küllemét és árát, a megrendelő leginkább ezen a téren veszi észre az elnagyolt kivitelezést.

Miután elkészültünk a restaurálási feladatokkal, érdemes a megrendelő figyelmét ráirányítani a bútor tárolási igényeire: mérsékelt megvilágítás, értelemszerűen napsütést (annak ultraibolya-sugarait) kerülni, optimális, egyenletes és közepes hőmérséklet (16-21 Co között), szintén egyenletes és közepes páratartalom (50-60 %).

Tekintettel arra, hogy Rostás Árpád asztalosmester szerint a restaurátorok sokszor nem rendelkeznek kellő kortechnikai ismeretekkel egy bútort illetően és nagyon sok bútor ezért veszendőbe megy a restaurálási folyamat során, különösen fontos, hogy a hozzá hasonló, régi kézitechnikákkal is rendelkező asztalosmesterek egyre többen legyenek és segítsék a restaurátorok munkáját.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)
Széchenyi 2020 ESZA