A brikettgyártás előnyei

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

Amikor új terméket állítunk elő, fel kell sorakoztatni a döntést illető pro és kontra érveket. Napjainkban prioritást élveznek azok a produktumok, amelyek a környezettudatosság jegyében készülnek. Fontos szempont, hogy milyen alapanyagok kerülnek feldolgozásra, milyen folyamaton keresztül, és melyek az így elkészült végtermék felhasználhatóságának aspektusai. Az újrahasznosítás a maradvány-anyagok és tárgyak átalakításának folyamata. Ez alternatívája a „hagyományos” hulladék-ártalmatlanításnak, amely anyagokat takaríthat meg. Az újrafeldolgozás megakadályozhatja a potenciálisan hasznos anyagok pazarlását és csökkentheti a friss nyersanyagok fogyasztását, ezáltal mérsékelve az energiafelhasználást, az égetésből származó levegőszennyezést és a hulladéklerakat okozta vízszennyezést.

Az újrafeldolgozás a modern hulladékcsökkentés kulcsfontosságú eleme, és összetevője a „hulladék-csökkentés, újrafelhasználás és újrahasznosítás” hármas törekvésének. Az így illeszkedő újrafeldolgozás a környezet fenntarthatóságára irányul, azáltal, hogy a gazdasági rendszer nyersanyag-inputjait helyettesíti, és a hulladéktermékeket átirányítja. A termék ártalmatlanítási folyamata két újrahasznosítási hurkot igényel; ezek: a termék újrahasznosítása és az anyag újrahasznosítása. A termék újrahasznosítási fázisában újra felhasználják a terméket. Ez kétféleképpen történik: vagy a terméket használják fel, a termék funkcióját meghagyva („újrafelhasználás”) vagy a termék továbbra is használható, de megváltozott funkcióval („további használat”).  Mindkét forgatókönyv esetében a termék tervezése nem módosított, vagy csak kissé módosított.

A Sajó Brikett Nonprofit Kft. az ipari, mezőgazdasági maradványokat brikettálja, újrahasznosítja, mégpedig azon a helyen ahol a hulladék képződött.

A brikettgyártás számos fűrészüzlet, asztalos- és más iparági műhely számára nyújt megoldást, ahol járulékosan halmozódik fel a brikett gyártásához szükséges többféle anyagmaradék, és nem tudják, hogyan kell őket kezelni, felhasználni, újrahasznosítani. Az előállításhoz nem szükséges kötőanyag hozzáadása, ugyanis a brikettek aprított és tömörített fatömbjei nagyon nagy nyomáson kerülnek préselésre (1800 kg / cm2). Az olyan nyerstermék, amelyet ilyen mértékben tömörítenek, nagyon sűrű összetételűvé válik, így fűtőértéke is magas (kb. 5000 kcal / kg), a tűzifának a négyszerese. A brikettek összetétele 100% – ban természetes, mivel nem tartalmaznak kötőanyagokat vagy egyéb adalékanyagokat, amelyek károsíthatnák a kazánokat és az egyéb fűtőberendezéseket. További előnyük, hogy égésük nem okoz füstöt, és nagyon kevés hamu keletkezik. Bármilyen biomassza-kazánban, tűzhelyben vagy sütőben használhatók.

A brikett egyfajta biomassza, ezért elégetése semlegesnek tekinthető. Nagy sűrűségű, ami azt jelenti, hogy tárolása nem igényel nagy helyet, amellett tiszta és könnyen kezelhető.

Gyártási költségei alacsonyabbak, mint más üzemanyagokéi.

A Sajó Brikett Nonprofit Kft-nek a jelenlegi piacon nincs versenytársa. Ugyanis létrehozott egy olyan innovációt, melyben nem a faipari, mezőgazdasági, asztalos- vagy egyéb maradványok kerülnek szállításra, hanem a feldolgozó-eszköz, a mobil brikettálógép, és a hulladék feldolgozása helyben történik, ott, ahol keletkezett. A BrikettMobil projekt így segíti a gyorsabb, tisztább, hatékonyabb újrahasznosítást.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)