Mitől jobb egy kistelepülésen az élet?

More Pékség
Összefoglaló:
Minden ember más, máshogy éli napjait és eltérő prioritás alapján hozza döntéseit. Az elmúlt években főként a munkakeresés hatására rengeteg ember költözött városokba, avagy ingázóként vállalt munkát közeli városokban. Ez hatalmas terhet ró a városokra, akárcsak a családokra. Hál istennek egyre több cég kezdeményezi a helyben lévő munkaerő segítését, megtartását.

 

Az urbanizáció évek óta a fő trend az egész világon. A falvakban született emberek többsége modern városokba rohan. Nyilvánvalóan nagy különbségek vannak a falu életmódja és a városi életmód között. Nehéz megmondani, melyik a jobb. Egyikük sem áll a másik felett. A városban élés gyakran magasabb fizetést, több lehetőséget, több árucikk-választási lehetőséget, több oktatási forrást, jobb orvosi ellátást kínál stb. Ezek a dolgok azonban manapság fokozatosan elérhetők a falvakban. Azok az emberek, akik soha nem jártak falvakban, nem ismerik a falusi életmód igazi szépségét.

A továbbiakban ismertetjük a falusi élet előnyeit, melyeket egy nagyvárosban sosem tudunk megtapasztalni. Amennyiben nem élt falvakban, nem tudta elképzelni, milyen friss a levegő. Nincs autó kipufogógáz, vízelvezető árok, büdös hulladék. Míg a városi életbe való belépéshez szinte maszkot kell viselni (érdekes hasonlat 2020.-ban), falvakban élve hajnaltól sötétedésig friss a levegő.

A város mindig forgalmas és zajos. Nagyon sok jármű és ember van az úton. Zajok érkeznek mindenhonnan, úgymint közlekedési zajok, ipari zajok, építési zajok, szomszédok és lakóhelyek zajai. A falvakban azonban soha nem kell aggódnia ezekért a zajokért. Éjjel mélyen aludhat, nappal pedig a csendes sétát élvezheti.

A falusi élet javára írható, hogy különféle zöldségféléket termeszthet egyedül. Ön ellenőrzi a vetést, trágyázást, növekedést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a zöldségek minden adalékanyagtól mentesek és tiszták. Ezzel szemben a városban élőknek minden ételt szupermarketből vagy helyi bevásárlóközpontból kell megvásárolniuk. Friss zöldségek fogyasztásához korán kell kelni és rohanni kell a piacra. A helyzet azonban teljesen más, egy kis településen. 

A fogyasztói élet és a megélhetési költségek kétségtelen, hogy a falvakban jóval kedvezőbbek. Az áruk ára alacsonyabb a falvakban, mint a városban. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi terméket vásárol, míg kevesebb pénzt költ falusi életmódnál. Továbbá, mivel kevesebb a fogyasztói lehetőség, nagy megtakarításra tehet szert.

A legtöbb városban élő ember magányosan él, pedig csak 10 méterre van más emberektől, mégis egyedül érzi magát. Kevés a kommunikáció a szomszédok között, és a barátok több tíz kilométerre lehetnek. A magány megölése érdekében online filmeket néznek, online játékokat játszanak, rövid utazásra indulnak. Falvakban élve azonban soha nem érzed magad egyedül. Minden reggel köszönthetsz a szomszédjaidnak, és csak 20 méterre lakhatsz a barátaidtól. A városban mindenhol találkozol idegenekkel, míg a faluban mindenki ismeri egymást. 

Minden ember más, máshogy éli napjait és eltérő prioritás alapján hozza döntéseit. Az elmúlt években főként a munkakeresés hatására rengeteg ember költözött városokba, avagy ingázóként vállalt munkát közeli városokban. Ez hatalmas terhet ró a városokra, akárcsak a családokra. Hál istennek egyre több cég kezdeményezi a helyben lévő munkaerő segítését, megtartását.


Cikksorozatunkban Magyarország Északkeleti tájegységének bemutatásától kezdve, a hátrányos helyzetűek esélyein és a népkonyhán át szeretnénk megismertetni az olvasót egy szegregált közösség összetartásával és lehetőségeivel.

A cikk a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az EU ROM Jövőért Egyesület GINOP-5.1.7-17-2019-00293 projektje keretében jött létre.

A projekt keretében első lépésként egy pékség kialakítása történik meg az ingatlan átalakításával és technológiai berendezések beszerzésével. A fejlesztés hosszabb távú célja, a jelenlegi gyakorlat továbbfejlesztésével egy olyan helyi termelési és értékesítési rendszer kialakítása, mely a szociális szempontok mellett üzleti vállalkozás is. Az egyesület által megtermelt javak értékesítésével, a gazdaprogramban részt vevő helyi emberek termelővé válásának szakmai és természetbeni támogatásával, illetve a faluban és azon kívüli forgalmazás rendszerének kialakításával az érintettek rendszeres jövedelemhez jutnak, növekszik helyi vásárlóerő, a helyi igényeknek jobban megfelelő kínálat alakítható ki, illetve üzleti szempontból lényeges, hogy a bolt a rövid beszerzési lánc miatt eredményesebben működhet, illetve több embernek mutathat példát és adhat munkát. A projekt mottója: Több, mint pékség!

Kapcsolódó weboldal:
More Pékség
A vidéki-városi kapcsolatok újragondolása
Területfejlesztés
Megélhetés egy kistelepülésen

(X)
Szeéchenyi 2020 ESZA