Kreativitás éledése kisközösségekben


A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

_________________________

A „hobby” angol szó időtöltést, kedvtelést jelent.

A szó eredetét illetően többfajta elképzelés létezik.

Némelyek szerint a kabasólyom angol elnevezéséből származik: European Hobby. A solymászat, különösen a kabasólyommal igen elterjedt és közkedvelt szabadidőtöltés volt Angliában.

Mások szerint egy kistermetű ló elnevezéséből ered a „ride sy’s a hobbyhorse”, azaz így fejezik ki: kedvenc időtöltésnek hódol valaki.

A hobbitevékenység a szabadidő tartalmas és alkotó jellegű eltöltése, pozitív érzelmi állapotra hangolja a tevékenység gyakorlóját. A muszáj-tevékenységekhez képest sokkal nagyobb jártasságot tud valaki szerezni egy adott területen. Sok esetben nem is a végeredménye van a hangsúly, hanem a magának a tevékenységnek a folytatásán. Tekintettel arra, hogy a személyiség sokkal jobban meg tud jelenni a folyamatban, nagyobb valószínűséggel vezetnek a munkálkodások valamilyen kiemelkedő alkotáshoz is.

A hobbi tevékenység arra is utal egyúttal, hogy nem ez a tevékenység az, ami jövedelemszerző tevékenység az adott ember számára. Ha a kettő fedésbe kerül, akkor szoktunk hivatásról beszélni.

Ahogy az egyéni időtöltés megjelent, azzal egyidejűleg a társas időtöltés is felbukkant. Hagyományai visszanyúlnak a paraszti életmód közösségi tevékenységeihez: pl. tollfosztás, közös helyiségben, fonás, szövés.

Az 1970-es és 80-as évek kisipari gazdasági munkaközösségei (GMK) melegágyai voltak a közös értékteremtő férfias tevékenységeknek, noha még jobbára kiegészítő jövedelem termelésére szolgálta.

A 2000-es években az internet révén a nyugati világból átszivárogtak a hobbitevékenységek folytatásának ötletei, módszerei. Megjelentek a különböző alapanyagokat árusító üzletek: gyöngyösboltok, barkácsáruházak, műhelyek. Kialakultak továbbá a tanfolyam-szolgáltatások sokaságai, ahol oktatják is az adott terület csínját-bínját.

Kiváltképp az asztalosszakma olyan, amely mind hobbiként, mind hivatásként is egyaránt sokakban felötlik. Összetettsége, szépsége, kézügyességigénye, hasznosíthatósága okán a legkedveltebb férfihobbi.

Még nők körben is megjelenik nem csak hobbiként, pl. Holánszki Réka Budapest első közösségi faműhelyét vezeti, ahol workshopokat tart. Saját bevallása szerint a fizikai kihívásokhoz is hozzá lehet szokni és sokkal produktívabb életet él, mint egy multinacionális vállalat irodájában. Nem könnyű pláne nőként vállalni egy ilyen irányváltást az életben, férfitársak Franciaországban kiabálással próbálták a nehéz feladattól eltántorítani (törött, derékszögnélküli, mahagóni Voltaire-szék összeragasztása), de szerencsére nem sikerült.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)