A brikett páratartalma

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

Az állandó páratartalom százalékos aránya: a víz mennyisége és a fa száraz tömegének vagy anhidridjének viszonya, százalékban kifejezve. A faanyag nedvességtartalmától függően általában a következő neveket használják: ZÖLD WOOD: 30% -os a nedvességtartalom (a sejtfal telítettségi pontja), míg az élő fa nedvességtartalma 70-150% között van (fajtafüggően); HUMID WOOD: 20 és 30% közötti páratartalom esetén. A fa nedvességtartalmának a környezet levegőjének páratartalmával egyensúlyban kell lennie, hogy ne következzen be a faanyagban dagadás vagy zsugorodás. A szárított fázis: a 12% alatti nedvességtartalom esete, amely csak kamrában, mesterséges szárítással érhető el.

Megkülönböztetünk nettó és bruttó nedvességtartalmat. Míg a nettó nedvességtartalom a faanyagban lévő összes víz tömege és a faanyag abszolút szárazon mért tömegének arányát jelenti százalékos formában, addig a bruttó nedvességtartalom a fában lévő összes víz súlya a nedves faanyag súlyához viszonyítva, százalékos értékben. A gyakorlatban, amikor a faanyag nedvességtartalmáról beszélünk, általában a nettó nedvességtartalmat értjük alatta, ha nem, akkor ezt külön kiemeljük.

A fatüzelésű rendszereknél központi szerepet tölt be a fa minősége, fajtája, tömörsége és a nedvességtartalma. Hiszen minél nedvesebb egy fa, annál több energia irányul a víz párologtatására – inkább erre, semmint a szoba melegítésére. A fabrikett egyik legfontosabb előnye, hogy mindig ugyanolyan százalékos páratartalommal rendelkezik. Ily módon biztosított, hogy a minősége mindig ugyanolyan lesz, ellentétben a tűzifával, amelynél soha nem lehet tudni pontosan, hogy a páratartalom milyen arányban található meg.

A fabrikettek nedvességtartalma mindig alacsonyabb, mint 10%. Ez a százalékos arány mindig stabil, a fa kiválasztásának, szárításának és az ezt követő gyártás aprólékos folyamatának eredményeként. Semmilyen esetben sem dolgozunk ki briketteket akkor, ha a fa állapota nem optimális.

A brikettek ezen előnyét bármely felhasználó könnyen ellenőrizheti. Miért? Mert nem tartalmaznak a brikettek olyan kötőanyagokat vagy vegyi anyagokat, amelyek tömörítik őket, ami azt jelenti, hogy túlnedvesség esetén a brikettek lassan deformálódnak vagy szétesnek.

Hogyan lehet tudni, hogy a fabrikett optimális nedvességtartalma?

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk, egy brikett alacsony páratartalommal rendelkezik-e, megnéznünk az alakját. Amennyiben teljesen téglalap alakú, és a fűrészpor jól tömörül, a brikettnek optimális nedvességtartalma van. Viszont, ha e helyett azt tapasztaljuk, hogy a blokk nem nagyon tömörített és könnyen törik, ez azt jelenti, hogy a brikettnek túl nagy a nedvességtartalma.

Amennyiben fatüzelésű rendszert használ, próbálja ki a fabrikettet. A Sajó Brikett Nonprofit Kft. mobil fabrikettáló géppel rendelkezik, így nem a fahulladék, hanem a gép kerül szállításra. Ennek köszönhetően nagy volumenű és hulladéknak tekintett anyagot tud hasznosítani. Mindazonáltal a felhasználó dönthet az elkészült brikettek felhasználásáról, avagy értékesítéséről. Összességében a Sajó Brikett Nonprofit Kft. remek szolgáltatást nyújt mezőgazdasági és ipari hulladékok feldolgozására. Továbbá oktatási intézmények, illetve magánszemélyek számára kedvezményesen kínálja szolgáltatását.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)